You are currently viewing Társasházi lakás vásárlás: pórul járhat, ha erre nem figyel

Társasházi lakás vásárlás: pórul járhat, ha erre nem figyel

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolni kívánt társasházi lakás nem 100%-ban tehermentes. Ez különösen akkor jelenthet problémát, ha Ön pl. hitelfelvételben gondolkodik. A bankok ugyanis ilyen esetekben gyakran rosszabb feltételekkel vagy egyáltalán nem adnak hitelt. Milyen nehézségek akadályozhatják a biztonságos vásárlást, és mit tehet ezek kivédésre? Tudja meg itt.>>>

Milyen veszélyekkel jár, ha nem elég alapos a lakásvásárlás során?

A lakásvásárlás komoly döntés, ami gondos előkészítést igényel. Egy társasházi tulajdonrész megvásárlása ugyanis jó eséllyel évekre vagy évtizedekre meghatározza a jövőjét. Érdemes tehát megfontoltan dönteni és minden eshetőségre felkészülni.

A banki hitelezés meghiúsulása mellett ugyanis olyan tényezők is nehézséget jelenthetnek a vásárlás során, mint pl. a közösköltség-tartozás, ami akár százezres vagy milliós nagyságrendű is lehet.

Ugye Ön is szeretné elkerülni a lakásvásárlás pénzügyi buktatóit? A folytatásban megmutatom, hogy mire figyeljen.

tarsashazi-lakas

Milyen esetekben bukhatja el a hitelt?

A hitelfelvétel kényes téma, különösen most, amikor a körülöttünk történő események (a koronavírus-járvány, a háború, az elszabaduló infláció) miatt a hitelkamatok is szinte az egekbe szöktek. 

Egy lakás megvásárlása esetén azonban felmerülhetnek olyan problémák, amelyek miatt a bankok nem adnak hitelt. Ilyen akadály lehet:

  • az árverés,
  • a NAV-végrehajtás,
  • a bíróság által elrendelt zár alá vétel,
  • egy bejegyzett elővásárlási jog,
  • a per alá vétel,
  • vagy ha a megvásárolni kívánt ingatlanra korábban jelzálogjogot jegyeztek be.

Mire figyeljen, ha el szeretné kerülni a plusz kiadásokat?

A lakásvásárlás rejtett buktatóinak ismeretével elkerülheti a közüzemi díjak és a közös költség elmaradása miatti plusz költségeket. Mert ugye Ön sem akar több tíz- vagy százeres, netán milliós követeléseket fizetni csak azért, mert az előző tulajdonos nem említette meg az adásvételi szerződés aláírása előtt, hogy egy ideje nem fizette be a számlákat?

Pedig Ön is könnyen ebbe a csapdába eshet, ha nem kér nullás igazolást, vagy egy esetleges tartozás esetén nem foglalta bele az adásvételi szerződésbe, hogy azokat az eladó köteles kifizetni. 

Mindössze egy kis odafigyeléssel azonban elkerülheti a drága tanulópénzt.

Kíváncsi arra, hogyan garantálhatja a biztonságos lakásvásárlást és kerülheti el az Önre leselkedő csapdákat? Az ingatlan adásvételi workshopon minden szükséges információt megtudhat, amire a biztonságos lakásvásárláshoz szüksége lehet. Itt tud jelentkezni.>>>